Kakaočíno: Spojení tradičního cappuccina a ceremoniálního kakaa

Kakaové cappuccino – jemná harmonie kakaa a krémové pěny

kakaočíno (kakaové cappuccino) ceremoniální kakao
Co je to kakaočíno (kakaové cappucciono)?

Kakaové cappuccino (kakaočíno) je lahodný nápoj z ceremoniálního kakaa, doplněný o nadýchanou "mléčnou pěnu". Spojuje hlubokou chuť pravého 100% kakaa s jemností nadýchaného rostlinného mléka. Je tedy ideální pro chvíle, kdy nemáš náladu a chuť na koncentrovanou ceremoniální dávku. 

Kakaočíno, neboli kakaové cappuccino, je lahodný teplý nápoj, který kombinuje bohatou chuť ceremoniálního kakaa s jemnou pěnou z rostlinného mléka. Nabízí tak alternativu k tradičnímu cappuccinu z kávových zrn, kdy místo espressa využívá intenzivní chuť čistého 100% organického kakaa z utřených kakaových bobů, čímž vzniká harmonická a povzbuzující kombinace.

Původ a vznik kakaočína

Ačkoli přesný původ názvu "kakaočíno" není zcela jasný, jedná se o moderní variaci klasického cappuccina, které vzniklo v Itálii ve 20. století s nástupem espresso strojů. Kakaočíno reflektuje současné trendy v kakaové moderní kultuře, kdy se hledají nové chuťové zážitky a alternativy k tradičním kávovým nápojům.

Avšak nenech se zmást! Našlehávání samotného kakaa je známo už z dob dávných, kdy aztécké ženy přelévaly kakao z hrnečku do hrnečku, z výšky a pořád dokola, aby docílily perfektní pěny. Byl to znak dobře připraveného kakaa, obohaceného o element vzduchu, který dodával kakau lahodnost. Proto podle tradic by se neměl žádný kov ani mužská energie dotknout ceremoniálního kakaa. Pouze dřevěné míchačky, škvrdlačky nebo speciální tradiční molinilla. 

našlehávání kakaa molinillo koření

Jak připravit a našlehat rostlinné mléko

Pro dosažení dokonalé pěny jak z kavárny je ideální použít napěňovač mléka. Pokud jej však nemáš k dispozici, skvělou alternativou je použití french pressu. Stačí ohřát rostlinné mléko na přibližně 60 °C, nalít jej do french pressu a pístem rychle pohybovat nahoru a dolů (cca 20 sekund), dokud nevznikne hustá pěna. Tento postup je jednoduchý a efektivní pro domácí nerituální přípravu takového kakaa. 

návod jak si našlehat kakao (kakaočíno, kakaové cappuccino)

Tipy pro latte art s rostlinným mlékem

Jsi duše tvořivá a rád/a si děláš radost maličkostmi? Vyzkoušej si tzv. latte art. Je to technika vytváření obrazců na povrchu nápoje pomocí našlehaného mléka. I s rostlinným mlékem na kakaočínu si můžeš vyhrát a dosáhnout krásných vzorů.

Malé doporučení: Můžeš použít speciální baristické verze rostlinných mlék, které jsou navrženy tak, aby lépe pěnily. Nevýhoda takových mlék jsou někdy až zbytečné přísady ve složení. Krásně Ti ale napění i organické či doma připravené sójové, konopné, ovesné, mandlové, kokosové mléko atp..

     latte art pro kakaočíno (kakaové cappuccino)latte art pro kakao (kakaočíno, kakaové cappuccino) II.latte art kakao kakaočíno kakaové cappuccino

Recept na kořeněné kakaočíno

Ingredience:

  • 15-50g ceremoniálního kakaa (záleží jakou chceš koncentraci/sílu)
  • 1 lžička přírodního sladidla (med/sušená panela/javorový sirup/dle tvé volby..)
  • 250 ml rostlinného mléka 
  • 150 ml vody
  • Špetka mleté skořice (pozor pro ty, kteří ji špatně tráví)
  • Špetka mletého kardamomu
  • Špetka mletého zázvoru

Postup (při použití frensch pressu:)

  1. V malém rendlíčku rozpusť na malém plamenu kousky hmoty 100% organického kakaa ve 150 ml vody. Kakao nikdy nevař. Prohřívej a rozpouštěj na teplotu v rozmezí mezi 60.-75 C. Přidej libovolné množství sladidla a koření. Zamíchej, vypni plamen a nech provonět.
  2. V druhém malém rendlíčku si ohřej 250 ml rostlinného mléka opět na teplotu v rozmezí mezi 60-75 C. 
  3. Ohřáté mléko nalij do frensch pressu a našlehej rychlými pohyby.
  4. Připrav si pořádný půllitrový hrnek na kakaočíno a vlej do něj rozpuštěnou kakaovou hmotu z prvního rendlíčku. Poté opatrně přidej i našlehanou pěnu z frensch pressu.

Hravé servírování

Pro hravý zážitek z kakaočína Ti doporučuji použít právě takový pořádný půllitrák, který pojme objem kakaového cappuccina i s bohatou pěnou. Takový hrneček nejenže umocní estetický dojem, ale také poskytne dostatek prostoru pro případný latte art (malované obrazce vzniklé smícháním kontrastu barev a rozdílné hustoty kakaa a pěny). Takové kakaočíno potěší nejen Tvé chuťové buňky, ale i oko.

 

                                  hrnek na ceremoniální kakao (kakaočíno, kakaové cappuccino)hrnek na ceremoniální rituální kakao našlehané kakaočíno (kakaové cappuccino)